Tiivistämistä

Olipas ihana viikonloppu! Ei tehty miehen kanssa mitään erikoista, ei edes menty minnekään. Ellei lasketa roskien viemistä, en ole käynyt ulkonakaan perjantain jälkeen. Viikonlopusta teki erityisen ihanan se, että ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella olin täysin (varsinkin henkisesti) käsikirjoitusvapaa. Perjantaina exporttasin käsikirjoituksen Word-tiedostoksi ja säädin pari asiaa, joita en osaa tehdä Scrivenerillä. Tämän jälkeen muunsin käsikirjoituksen pdf:ksi ja heitin pädiin ja sitten? No sitten laitoin pädin pois enkä ole sen jälkeen vilkaissutkaan käsikirjoituksen suuntaan.

Tämä viikonloppu ei ollut ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun minulla on ollut käsikirjoituksesta vapaata. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun en käyttänyt tätä vapaata tehden muita käsikirjoitukseen liittyviä asioita, kuten raakatekstin kirjoittamista tai taustatutkimusta.

Huomenna olisi aika palata käsikirjoituksen pariin ja lukea se kertaalleen läpi. Loppuviikosta lähetän sen sitten koelukijoille.

Kellotorni on tällä hetkellä 78000 sanaa ja 437 sivua. Valmiina tämä tulee olemaan lähemmäksi 110000 sanaa ja 550 sivua, eli toisin sanoen, ihan liian pitkä. Oikeastaan tämä on melko samoissa luvuissa, kuin Syvän maan juuret aikoinaan, kun lähetin käsikirjoituksen vuonna 2016 ensimmäistä kertaa kustantamokierrokselle.

Käsikirjoituksen tiivistäminen on pyörinyt mielessä melkein päivittäin, mutta toistaiseksi olen keksinyt vain kaksi tiivistämisen kohdetta.

Ensimmäinen näistä on erään hahmon poistaminen. Kyseessä on sivuhahmo, jonka rooli on kutistunut editoidessa melko olemattomaksi. Nyt tällä hahmolla on enää yksi funktio, jonka voin ihan huoletta antaa eräälle toiselle. Tämän poiston ajattelin tehdä ensi viikolla, ennen kuin lähetän tekstin koelukijoille.

Toinen tiivistämisen kohde on kahden hahmon yhdistäminen. Tämä tulee vaatimaan vähän enemmän säätöä, minkä takia en yhdistä heitä vielä. Koelukijat saavat siis sellainen versio, jossa nämä kaksi ovat vielä eri henkilöitä.

Lukijoiden näkökulmasta nämä kaksi tiivistämistä ovat ihan järkeviä, koska se on heti kaksi hahmoa vähemmän, jotka pitää muistaa. Sanamäärällisesti kyseessä on kuitenkin aika mitätön muutos.

Tiivistäminen on yksi niistä asioista, joista tulen pyytämään koelukijoiden mielipidettä. Ulkopuolisina heidän on toivottavasti helpompi tunnistaa käsikirjoituksen rönsyt ja muut turhat kohdat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *